vineri, 2 iulie 2010

Despre rău numai de bine

Din dr.Victor Pauchet, Calea fericirii, lucrare premiată de Academia Franceză în anul 1927:

"Iubiţi viaţa aşa cum e. Societatea, lumea aşa cum sunt. Viaţa vi se va părea astfel mai plăcută. Să nu vă faceţi obiceiul de a vă ponegri singuri, nici acela de a critica pe oricine ar fi. Nu vorbiţi de rău nici oamenii, nici evenimentele, nici ţara voastră, nici timpul în care trăiţi. Nu criticaţi pe cei care guvernează, cu toate lipsurile şi greşelile lor. Comparaţi fiecare secol cu secolul precedent şi veţi vedea că omenirea este în progres datorită câtorva eforturi individuale. Nu puteţi răsturna nici lumea nici societatea, pentru a le face mai bine, dar puteţi da o mână de ajutor evoluţiei omenirii.
Schimbaţi-vă atitudinea şi admiraţi în loc să criticaţi. Daţi atenţie la tot ce este minunat în natură. Admiteţi că totul este în armonie în univers şi supuneţi-vă tendinţelor pe care natura le-a pus în voi. Abuzul de plăceri materiale este o sinucidere.
Scopul suprem al vieţii voastre trebuie să fie îmbunătăţirea voastră proprie. Trebuie să-l aveţi veşnic în minte. Astfel vă veţi imagina că cei mai buni dintre oameni sunt colaboratorii şi asociaţii voştri. Sunteţi susţinuţi şi ajutaţi de elita omenirii."