sâmbătă, 21 octombrie 2017

Despre grădinăritAna are zece ani. Vorbim de câteva ședințe deja, despre ce să fie oare furia asta pe care o simte și pe care o aruncă, așa, ca pe un ghem de ace, mai mult spre mama.  Asta pentru că o iubesc, zice. Cel mai mult pe lume. Așadar, concluzionez și rețin, pentru ca mai apoi să notez, ca un specialist conștiincios, către cei pe care îi iubim cel mai mult îndreptăm tot ce avem. Cu arsenal cu tot.
-Dacă ai scrie o poveste despre o fetiță furioasă, cu ce ar semăna fetița din povestea ta? 
- Cu un trandafir. Un trandafir cu cinci spini otrăvitori.
-Ți-ar plăcea să-mi spui povestea?
-A fost o dată. Nu. Trăiește acum undeva un trandafir foarte frumos care are cinci spini otrăvitori. Trandafirul va trăi fericit mulți ani doar dacă cineva îl va ajuta să scape de acești spini otrăvitori.
-Și cine ar putea face asta?
-Un florar iscusit.
Își îndreaptă arătătorul către mine.
-De fapt, primul spin dispare și numai dacă trandafirul ajunge în grădina unui florar iscusit.
-Și te gândești că aș putea fi eu acela?
-Da. Ai putea. Să-ți spun cum ar putea dispărea și ceilalți spini otrăvitori?
-Sunt foarte curioasă.
-Al doilea spin cade atunci când florarul îl ascultă pe trandafir. A, am uitat să-ți spun că trandafirul poate să vorbească. Al treilea spin se usucă atunci când florarul îi arată trandafirului unde a greșit. Pentru că am mai uitat să îți spun că uneori trandafirul face lucruri…hmmm…cum să-ți spun….nu tocmai bune.
-Care sunt acele lucruri ”nu tocmai bune”pe care trandafirul le face?
-De exemplu, se aruncă cu toți spinii lui otrăvitori peste ceilalți trandafiri și le provoacă suferință. Îi rănește.
-Ce fac ceilalți trandafiri atunci?
-Se supără și își întorc capetele în altă parte. Așa, acum ultimul spin. El dispare dacă florarul îl învață pe trandafir cum să nu-i mai rănească pe ceilalți.
-Nu e ultimul spin. E abia al patrulea.
-Hmm….E ultimul care trebuie înlăturat. Al cincilea rămâne acolo pentru supraviețuire. Poate că trandafirul va avea vreodată nevoie să se apere. Așa ca floarea de pe planeta Micului prinț.

Niciun comentariu: