Reminder ”Eu sunt OK, tu ești OK”
Prin anii 70, psihiatrul american Thomas A. Harris vorbea, în cartea sa ”I'm Ok You're OK” (”Eu sunt OK, tu ești OK”) despre patru poziţii în care ne putem afla în relaţie cu noi înşine şi în
relaţie cu alţii:
1. Eu nu sunt Ok – tu eşti Ok – persoana care este în această poziţie se evaluează negativ pe sine şi are nevoie de acceptare din partea celorlalţi. În această poziție poate fi adultul care s-a simțit minimalizat sau umilit în copilărie, fie de părinți, fie de profesori, căruia nu i s-a acordat atenție sau a fost supus bullying-ului. Adultul aflat în această poziție are un respect de sine scăzut și îi așază pe alții înaintea lui întotdeauna.
2. Eu nu sunt Ok – tu nu eşti Ok – persoana
din această poziţie se evaluează negativ atât pe ea însăşi cât şi pe
ceilalţi. Vânează greşelile şi este mai tot timpul indispusă. Această
stare de lucru afectează relaţiile cu cei din jur în mod negativ. Aceasta pozitie ar putea fi, de asemenea, un rezultat al relațiilor cu persoanele dominante, privite cu un sentiment de trădare și răzbunare. Deși o poziție relativ rar întâlnită, ca rezultat rămâne senzația de rău, copleșitor, împovărător.
3. Eu sunt Ok – tu nu eşti Ok – persoana din această poziţie
se evaluează pozitiv pe sine şi negativ pe cei din jur. Îşi justifică
mereu faptele şi critică celelalte persoane. În caz de eşec, vina este a
celorlalţi.
Această poziție este o capcană în care mulți manageri, părinți și persoane învestite cu autoritate cad, presupunând că poziția lor de la un moment dat îi face mai buni decât pe ceilalți.
Acești oameni pot avea, de asemenea, un puternic ghid de tipul "Fii perfect" și năzuințele lor personale îi determină să-i privească pe ceilalți prin lentile deformate.
4. Eu sunt Ok – tu eşti Ok – persoana din această poziţie alege
şi acceptă că toate persoanele sunt la fel de valoroase. Îi lasă pe
ceilalţi să ştie că le apreciază punctele tari şi că nu îi judecă pentru
defectele lor, ci îi acceptă aşa cum sunt. La fel face şi cu persoana
sa. Nu se acuză pentru greşelile sale şi nici nu se umflă în pene pentru
reuşite. Se acceptă în totalitate cu calităţi şi defecte deopotrivă.
Au trecut aproape 50 de ani de la apariția acestei matrici. Ne raportăm la ea în moduri diferite și o interpretăm după caz. Așa, și ce fac cu asta?
Încercați să înțelegeți modul în care vă încadrați pe dumneavoastră și pe ceilalți ca fiind OK și notați modul în care răspundeți acestui lucru. Apoi gândiți-vă la cealaltă persoană și la modul în care acestea se încadrează în spațiul OK.
Observați modul în care anumite combinații funcționează împreună, de exemplu, în cazul în care o persoană are poziția "Eu sunt OK / Tu nu ești OK", iar cealaltă persoană are "Eu nu sunt OK / Tu ești OK". În astfel de poziții de potrivire a relației e posibil ca ambele persoane să câștige un pic de confort și confirmare reciprocă.
Atunci când pozițiile nu se potrivesc, mai ales atunci când ambele persoane sunt "Eu sunt OK / Tu nu ești OK", aceasta este o rețetă aproape sigură pentru un conflict sau cel puțin pentru o situație confuză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu