luni, 16 martie 2020

Părinte în martie 2020. Sugestii.

E martie și îmi privesc familia la lumina zilei. Ciudat timp al anului pentru asta. Mi s-a mai întâmplat de câteva ori: de sărbători și în săptămâna de concediu. Poate nici atunci pe de-a întregul. Pe cei mici îi exportam  scurt la bunici. S-au închis granițele acum pentru că ni-i vrem sănătoși.
Stăm acasă. E o casă spațioasă. Atunci de ce mă simt strâmtorat? Propun să nu deschidem televizorul.
- Noi nu avem televizor, îmi spune  o adolescentă cu părul albastru (oare a fost așa la școală?). Tot ea ne propune jurnalul de martie 2020 al familiei.
- Adică?
- Adică cel puțin un lucru de făcut împreună. Începem?

Înainte, însă, văd două autocolante pe frigider:

Ce e cel mai greu pentru tine în zilele în care stai acasă?
Care e cel mai plăcut lucru în zilele în care stai acasă?

Nu zic nimic, iau doar cunoștință de existența lor. A întrebărilor.

- Începem.

Prima zi: Azi avem nevoie de o coală A3, sau chiar mai mare, pe care să trasăm o linie orizontală. Pe mijlocul ei. Aaașa. Capătul din stânga e anul nașterii mele, zice Albastra. Capătul din dreapta e ziua de azi. Marcăm mijlocul. 16/2. Adică punctul care marchează anul meu 8 de viață. Aaașa. Apoi mijlocul fiecărui mijloc. Ce nu ți-e clar? Ani și momente din viața noastră comună pe care să le notăm aici. (La ce facultate zicea că vrea să dea?)

A doua zi: Muzeul de artă al familiei. Alegem un titlul al unei ”sculpturi” formată din membrii familiei. Și ceva recuzită. Alegem și conducătorul de proiect (ghiciți cine e). De exemplu, cum am reprezenta, prin corpurile noastre, o casă? Dar o navă spațială? Sediul Parlamentului? Școala? Și acum fotografiem lucrarea. Hm, spune Albastra, am putea face o colecție de artă cu lucrări realizate în fiecare zi. Aici nu se aplică măsura distanțării sociale.

Ziua a treia: Inventăm titluri mai puțin obișnuite pentru povești. Și poveștile. De exemplu: ” Când eram melc”, ”Câinele chitarist”, ”Pantofii gurmanzi”, ”Laptop-ul cu colți de fildeș”etc. Fiecare spune o frază și predă ștafeta. Adică următorul jucător va continua cu altă frază.  Stabilim cine începe povestea  și cine o va încheia. Și câte runde mergem așa.

Ziua a patra:  Colecția de cuvinte noi. Deschidem DEX. Online sau nu. Alegem fiecare trei cuvinte despre care până acum habar nu aveam și care ni se par potrivite pentru familia noastră. Sau pentru zilele pe care le trăim. Le folosim de azi înainte, da?

Ziua a cincea: scriem fiecare trei-cinci lucruri care ne plac în zilele în care stăm împreună acasă. Câte sunt comune? Hai să vorbim despre cele care nu sunt, zice Albastra. (La ce facultate zicea că vrea să dea?)

Ziua a șasea.
Ziua a.

- Și cu bolul ăsta aici ce mai e?
- Colecția de emoții. Seara punem câte o însemnare despre cum ne-am simțit în timpul zilei. Scurt, o propoziție, două. În felul ăsta o să vedem ce a însemnat pentru noi...criza.

2 comentarii:

Decebal Scorillo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Daniela Tordoi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.