vineri, 1 iunie 2018

De câte ori se cuprinde în cât...


Image result for personality paintingsM-am găsit de multe ori prinsă în capcana gândirii că oamenii buni plac tuturor celor cu care interacționează. Am observat și am învățat însă, în timp, că oamenii care nu îi plac pe aceștia din urmă, nu sunt intrinsec oameni răi. Motivul pentru care nu se  înțeleg uneori este că au valori diferite, iar această diferență creează judecată. 

Oricare ar fi sentimentele noastre pentru cineva, acea persoană va reflecta atitudinea și comportamentul nostru.

 Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă așteptări nerealiste față de ceilalți. Ne putem aștepta ca alții să acționeze exact așa cum am dori sau să spună lucrurile pe care le-am putea spune noi într-o anumită situație. Dar amintiți-vă din experiențele pe care le-ați avut dacă nu cumva acest fel de așteptare vă pregătește pentru dezamăgire și frustrare.

Dacă o persoană vă face să vă simțiți exact la fel de fiecare dată, ajustați-vă în mod corespunzător așteptările. În acest fel vei fi pregătiți, iar comportamentul acesteia nu vă va lua prin surprindere ( așa cum face iarna în fiecare an cu primăria capitalei...). 
Oamenii cu un grad ridicat al inteligenței emoționale fac acest lucru destul de ușor. Îi recunoaștem după faptul că nu sunt întotdeauna surprinși de comportamentul unei persoane.

Ne putem antrena. Uitați-vă la ce vă ”oprește” și la ce vă ”pornește” nemulțumirea, revolta, frustrarea în relațiile pe care le aveți. Dacă reușiți să opriți pompa de adrenalină și să vă îndreptați către partea ”intelectuală” a creierului, veți fi mai în măsură să aveți o conversație și să ignorați judecata. 
O respirație adâncă și un pas mare înapoi vă pot ajuta să vă liniștiți și să vă protejați de reacția excesivă, permițându-vă astfel să continuați cu mintea și cu inima ceva mai deschise.

Și ca să nu mai tergiversăm, întrebarea cu numărul 9:

Care este caracteristica personalității dumneavoastră pe care o recunoașteți cel mai adesea și în ceilalți?

Scrieți-ne. Împărtășiți. Ajutați la creșterea coeficientului de inteligență emoțională a cititorilor acestui blog.
Mulțumire.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Recunosc în oameni intoleranta pe care și eu o manifest brutal uneoei. Mulțumesc, Daniela

Daniela spunea...

Mulțumesc și eu.

Maia Toader spunea...

Foarte bun exercițiul. Am fost mai atenta la oameni in ultimele doua zile. Cam atât pot spune...