miercuri, 30 martie 2016

Glasul roților de tren (IV)



Imagini pentru foolish paintings
Zilele sunt frumoase, vara picură doar pe ici-colo vipie. Orașul mai păstrează mirosul de cărbune încins, dar vagonetele se aud din ce în ce mai rar. Gospodinele s-au luat de -o grijă, de acum nu se mai ridică funigei sălbatici care să se joace printre rufele albe, lăsate în soare. Nici copii nu mai sunt pe aleile de printre blocurile slute, cojite până la ultimul strat de tencuială. Unii au crescut și s-au lepădat de oraș, cum s-au lepădat părinții lor de salopeta și de lampa de miner, iar ceilalți nu se mai nasc.
Crengile copacului meu se agață între linii și ștersături, între numere de telefon, nume lăsate în semne de mirare, adnotări pe marginea caietului.
Un maldăr sepia, din care se iscodesc unele pe altele femei subțiri, cu părul ondulat și căptușit în agrafe mari, metalice, bătute cu pietre strălucitoare și femei mai pline, cuprinse greu între gulere și manșoane de blană argintie, îmi străjuiește intrarea în birou. Pășesc peste toate și dintr-un streching ajung la telefon. Nu apuc să zic nimic. Pe ecran rămâne o fantomă de nume. O alung și îmi caut de lucru. Numele reapare ferm, convingător, aproape palpabil. Îi netezesc cutele până dispare din nou.
Scaunul meu de birou scârțâie greu și se deșală sub greutatea sutelor de tomuri, hârtii și cocoloașe. Când sunt sigură că telefonul nu va mai suna, îl deschid, caut și formez. Dincolo, undeva dincolo de graniță, cineva răspunde. Vocea e cald masculină, îmi dă fiori și mă pierde în accentul slav pe care îl imprimă cuvintelor. Îl rog să repete. Tonul coboară și se atinge ușor de toracele meu, încărcat de tensiune. Îmi simt și îmi văd vibrațiile întinzându-se, rămânînd agățate în ghimpi metalici. Mă desfac încet, încet, carnea e la locul ei, încep să disting cuvinte, apoi propoziții întregi, apoi intenții. Apoi invitația. De mâine într-o stămână.
Pe Nadia nu o iau cu mine. Târăște după ea, ca pe un picior de lemn greoi, construcția ei maternă neîmplinită. Se instalează, cu tot arsenalul ofensiv și de supraveghere, în orice spațiu nou și în preajma oricărei noi cunoștințe. Frământ planul meu cât pot de bine și-l încifrez. Orice scăpare mă poate aduce în pragul torturii interogatoriului.
            Împart zilele săptămânii între rudele rămase. Nopțile se întind și acoperă, cu discreția lor, o întreagă fabrică de făcut amintiri.
Bezdan e o insulă captivă între apele mari ale Dunării și râurile domestice de câmpie, în vestul Voievodinei sârbești. Satul le-a rămas mic sârbilor și l-au lăsat în urmă, să se holbeze, prin orbitele adâncite în pereții pustii, la apele mereu înnoite.
            Gyorg Bezdan a sărbătorit 82 de ani de viață chiar cu o zi înaintea sosirii mele. Resturile de sărbătoare sunt adunate în grămezi spontane. În încăperea grea, înaltă și deșălată, plutesc, dinspre tavan spre podea, vapori de deodorant de lăcrămioare. Stropii foarte fini mi se lipesc de piele și îmi vine să vomit. Simt amestecul de oboseală după drumul lung, făcut de una singură cu o mașină zbanghie, care, brusc, pe șoselele îmbucățite, nu-și mai înțelegea menirea și foamea pe care o simt de câteva ore.
Îmi cer scuze și mă las condusă spre baie. Drumul cotește printre cutii, lămpi cu picior și ziduri coșcovite. Clanța de alamă, grea și unsuroasă mi se lipește de mână și abia apuc să trec de ușă că mă prăval, albă, peste marginea spartă a vasului de toaletă.
Computerul meu de bord înregistrează seisme majore. Mișcările involuntare și rapide îmi imprimă un ritm nefiresc. Mă sprijin. De orice. Vomit. Peste orice. Încep să aud voci și asta mă îngrozește. Iar când încep să aibă și sens, ridic din nou capacul. Cu o fracțiune de lumen forță, prind imaginea lui Gyorg Bezdan înmuiind prosoape mari și ștergând în urma mea, râzând și vorbindu-mi. Ce ….caută ăsta aici?? Deșert tot, până la minus și mă arunc cu capul înainte sub jetul de apă, trimițând prosoapele lui nenea Gyorg la naiba. L-aș ruga să iasă, dar nu am semnul lăsat la pagina asta, așa că urlu în ungurește Ieși, și apoi, pe limba mea…în pizda mă-tii de aici!
Nu știu cât timp trece, răcoarea și umezeala de pe dale îmi trec prin fibrele blue-jeans-ilor. Mă întind toată. Baia întrece măsurile mele cam de două ori, și pe lung și pe lat. De unde sunt acum, simt pulsul lumii subterane, cu canale și coridoare, cu țevi groase ca niște trompe de elefant bătrân, înfășurate într-o substanță vâscoasă, cu alge agățate de pereții smoliți în care se încurcă vietăți puturoase. Gâlgâie sub mine toată lumea asta. O aud și o simt. O amușin. Între mine și ea sunt metri de pământ și de beton care s-ar putea surpa acum. Acum. Uite prima fisură. Toate farfuriile cu resturi rămase din ajun alunecă prin spărtura asta care crește. Ca să primească și mai mult. Bătrânul Bezdan se ține cu toată puterea cărnii lui flasce de mobilele grele și vechi, care încep și ele să coboare spre hău. Le împinge înapoi, la locul lor, și ele îl ascultă dintr-o dată, pentru ca, în secunda următoare, atunci când îl prind neatent, să o ia la vale și să se prăbușească pentru totdeauna. Nu-i mai rămâne nimic, casa e goală, pereții se desfac și ei spre înafară. Capul lui oval, cu scufia de noapte roasă de șoareci, rămâne să susțină tot cerul.
Ușa de la baie se vaită sacadat, apoi brusc geme ascuțit. Bătrânul Bezdan se apleacă peste mine: Ți-e bine, fată? Ia.  Dau pe gât o cană cu moare înflorită.
Seara se stinge aici și din ce ar fi trebuit să fie nu se alege mai mult decât o sesiune de eructații strangulate.
Bursa mea de valori nu-mi permite să pierd din nou. Îl înhaț cu drăgălășenie pe Gyorg Bezdan de dimineață devreme și-l supun. Mă interesează tot ce a depozitat între circumvoluțiunile lobului său temporal. Fost pilot, acest unchi al mamei aterizează forțat lângă mine, din înalturile bibliotecii sale, cu vrafuri de albume și scrisori.
Rețeaua mea de cabluri de recepție e suprasolicitată, dar nu cedează. Înlocuiesc fire, înod și lipesc. Din când în când mă scurtcircuitez, dar revin pe rețea dintr-un simplu gest. Rețeaua de alimentare semnalează erori și cer explicații suplimentare. Supra unchiul meu revine ca un dascăl răbdător și umple golurile de știință și de viață. Nu a uitat pe nimeni și nimic. Nu a neglijat, ba dimpotrivă. I-a smucit și pe cei mai ascunși reprezentanți ai fostei familii și le-a spus câte ar fi vrut să le spună. I-a deranjat, Fie-mi iertat, de pe unde or fi fost, dar a avut grijă să-i lase la loc, în liniște. Nopțile în Bezdan sunt lungi și singuratice.

Niciun comentariu: